Hmeromhnia

τελευταιες αναρτησεις

Tel Anartisis

Translate ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ NEWS

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε το φαγητό μας μέσα σε αλουμινόχαρτο

Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε το φαγητό μας μέσα σε αλουμινόχαρτο


Ειδήσεις χωρίς σύνορα blog ➤
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες διερευνούν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από υπερβολική έκθεση στο αλουμίνιο. Για παράδειγμα, υψηλές συγκεντρώσεις αλουμινίου έχουν εντοπιστεί στον εγκεφαλικό ιστό ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ. Την ίδια στιγμή, μελέτες, έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψή του, μπορεί να ευθύνεται για  παθήσεις των οστών ή νεφρική δυσλειτουργία αλλά και ότι σχετίζεται με μειωμένη ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.
Το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να αποβάλλει με ευκολία μικρές ποσότητες αλουμινίου, επομένως η έκθεσή τους σε μικρές ποσότητες δεν αποτελεί πρόβλημα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει ορίσει ως ασφαλή ημερήσια πρόσληψη τα 40mg ανά kg σωματικού βάρους. Π.χ. για ένα άτομο που ζυγίζει 60 kg η επιτρεπόμενη ημερήσια πρόσληψη αλουμινίου είναι 2400 mg.Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν καθημερινά πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αλουμινίου από αυτή.
Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους κινδύνους είναι σημαντικό να προσέχουμε τις πιθανές διαρροές αλουμινίου στο φαγητό μας, όταν μαγειρεύουμε. Οι κατσαρόλες και άλλα μαγειρικά σκεύη συνήθως οξειδώνονται, παρέχοντας ένα αδρανές στρώμα που εμποδίζει το αλουμίνιο από το διαρρέει στο φαγητό μας. Το πρόβλημα, όμως, δημιουργείται όταν τρίβουμε τα σκεύη κατά το μαγείρεμα ή το καθάρισμα και το στρώμα αυτό φθείρεται, με αποτέλεσμα να διεισδύει το αλουμίνιο στο φαγητό.
Καλό θα ήταν όταν αγοράζετε καινούργια σκεύη, να  βράστε μέσα νερό πολλές φορές, μέχρι η βάση να αποκτήσει ματ χρώμα, που σημαίνει ότι δημιουργείται φυσική οξείδωση, που εμποδίζει τη διαρροή αλουμινίου. Μπορεί η μεταλλική και γυαλιστερή όψη να είναι πιο όμορφη, όμως η ματ βάση είναι καλύτερη για την υγεία μας.
Το να μαγειρεύουμε σε αλουμινόχαρτο, όμως, είναι μια άλλη ιστορία και εκεί το πρόβλημα δεν λύνεται το ίδιο εύκολα. Όπως διαπίστωση μέσα από την έρευνά της η δρ Bassioni, η εισροή αλουμινίου στο φαγητό κατά το μαγείρεμα φαγητού που είναι τυλιγμένου σε αλουμινόχαρτο, είναι πολύ πιο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που έχει θέσει ο WHO.
Μάλιστα, οι πιθανότητες να διαρρεύσει στο φαγητό είναι πολύ μεγαλύτερες όταν πρόκειται για όξινα και υγρά διαλύματα, όπως το λεμόνι και ο χυμός ντομάτας, σε σχέση με τα διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ ή αλάτι. Τα επίπεδα διαρροής αυξάνονται ακόμη περισσότερο, όταν το φαγητό περιέχει μπαχαρικά. Οτιδήποτε όξινο πυροδοτεί μια ιδιαίτερα επιθετική διαδικασία, που διαλύει τα στρώματα του αλουμινίου μέσα στο φαγητό.
Με λίγα λόγια, η έρευνα της δρ Bassioni εισηγείται ότι το αλουμινόχαρτο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα τροφών και συνιστά την αντικατάστασή του με γυάλινα ή πορσελάνινα σκεύη.
Δεν ισχύει το ίδιο και για τα κρύα φαγητά. Είναι ασφαλές να τυλίγονται με αλουμινόχαρτο, όχι όμως για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
activistis.gr
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου