Ειδήσεις χωρίς σύνορα blog ➤
Μετά από 40 χρόνια βγήκε πάλι τσικουδέλαιο στη Χίο! Αυτό το «φάρμακο» παράχθηκε ξανά στο ελαιοτριβείο του Γρηγόρη Ξενάκη, αλλά το κατόρθωμα οφείλεται αποκλειστικά στο πείσμα της Γαλάτειας Παραδείση.
Πριν 30 χρόνια βρήκε στο ντουλάπι της γιαγιάς της Πέρδικας Κωνσταντίνου Κωστάλα ένα πεντόκαρτο μπουκάλι πηγμένο τσικουδόλαδο. Τα δέκα τελευταία χρόνια προσπαθούσε να βγάλει λάδι από τις τσικουδιές της, αλλά δεν τα κατάφερνε, γιατί με τα σύγχρονα μηχανήματα δεν παράγεται καλό.
Το Νοέμβριο του 2016 συζήτησε την ιδέα της με τον Γρηγόρη Ξενάκη. Ο Γρηγόρης αποφάσισε να το ρισκάρει.
«Το τσίκουδο δεν μπορεί να παραχθεί με το βιομηχανικό τρόπο, είναι πολύ ευαίσθητο. Επισκεύασα με μια νέα πατέντα τα παλιά μας μηχανήματα και ο Γιώργος Γεωργαντής μου έδειξε πως θα παράγω τσικουδόλαδο», εξηγεί εκείνος την εκκίνηση.
Θα μπορούσε αυτή τη διαδικασία να του τη δείξει και ο πατέρας του Γιώργος, αλλά δεν το επιτρέπει η υγεία του. «Ήταν καθηγητής σε αυτά. Έκείνος μου έμαθε πως γίνεται η ζύμη του τσίκουδου. Ήμουν οκτώ χρονών όταν σταμάτησε να βγάζει τσικουδόλαδο το ελαιοτριβείο μας. Ευτυχώς είχε την χαρά να το ξαναδεί και να το γευτεί πάλι», προσθέτει ο Γρηγόρης, αποτίοντας φόρο τιμής στον ελαιοτρίβη πατέρα του.
Σωστή παραγωγή
Η Γαλάτεια προσθέτει ότι αναβιώνουν το μύθο του τσικουδόλαδου για να θυμούνται οι παλιοί, να μαθαίνουν οι νέοι και για να συνεχιστεί η γαστρονομική παράδοση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό οικονομικό έσοδο.
«Μπορεί να συμβαδίζει παράλληλα με τη μαστίχα, αφού το τσίκουδο και τα παράγωγα του είναι αποκλειστικά προϊόντα του τόπου μας. Το παράξενο είναι ότι για να παραχθεί σωστά, πρέπει να είναι ζέστη και να φυσάει νοτιάς», συνεχίζει.
Για να βγει όμως μια ικανοποιητική παραγωγή, η οποία τουλάχιστον προς το παρόν θα καλύπτει τα έξοδα της διαδικασίας και θα δίνει λάδι στους παραγωγούς, έπρεπε κάποια άτομα να πεισθούν να μαζέψουν τα τσίκουδα τους και να τα παραδώσουν στο ελαιοτριβείο.
Τα κιλά
«Θα τα μαζέψω, θα μου τα βγάλεις ή θα μας μείνει μόνο ο κόπος εμένα και των εθελοντών που θα μας βοηθήσουν», ρώτησε το Γρηγόρη και αυτός την ενθάρρυνε.
Η ίδια παρέδωσε 8 κιλά τσίκουδα και έβγαλε 2 κιλά λάδι. Ο Γρηγόρης παρέδωσε 13 και έβγαλε 2.5, η Ειρήνη Ματσάγγου 45 και πήρε 10 και ο Μάρκελλος Ψώρας 95 και πήρε 17 κιλά λάδι. Τσίκουδα πρόσφερε και η Μάρση Μπενάκη.
Αγιόλαδο
«Το τερεβυνθέλαιο είναι φάρμακο, αγιόλαδο το έλεγαν», δηλώνει στον «π» η Γαλάτεια.
«Έχει πολλές βιταμίνες, είναι αντιτοξικό, αντικαρκινικό και καταπολεμά τα οινομοιώματα. Μπορεί να γίνει και ένα σημαντικό κομμάτι του τοπικού οικοτουρισμού, το οποίο μπορεί να προωθηθεί», ισχυρίζεται η Γαλάτεια.
politischios.gr
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου