Hmeromhnia

τελευταιες αναρτησεις

Tel Anartisis

Translate ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ NEWS

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ ΤΗΣ Ε' ΜΟΙΡΑΣ ΑΠΟΘΕΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ...!! &17 Οκτωβρίου : Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Νάουσα

17 Οκτωβρίου 1917: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Νάουσα


Ειδήσεις χωρίς σύνορα blog ➤


ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ... ΠΕΡΝΑΝΕ ΟΙ ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ ΤΗΣ Ε' ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ... 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912 - 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016


ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ... ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ!
















ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
17 Οκτωβρίου 1917: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Νάουσα

Προτομή του Ναουσαίου Αντώνιου Μίγγα, (συντρόφου του καπετάν Άγρα), στο χωριό Άγρας Πέλλας
17 Οκτωβρίου 1912: Ο ελληνικός στρατός (IV Μεραρχία) απελευθερώνει τη Νάουσα. Ελληνικές δυνάμεις εισέρχονται στα Γρεβενών.

Ο Μακεδονικός Αγώνας αποτέλεσε την αφετηρία των νικηφόρων απελευθερωτικών πολέμων της περιόδου 1912-1913, που είναι γνωστοί στην ιστοριογραφία ως βαλκανικοί πόλεμοι. Η Νάουσα θα απελευθερωθεί από την Οθωμανική κυριαρχία στις 17 Οκτωβρίου του 1912.
Κατά την απελευθέρωση, η Νάουσα θα είναι μια βιομηχανική πόλη και ο πληθυσμός της ήταν 9.000 με 12.000 κάτοικοι, από τους οποίους γύρω στο 20% εργάτες (ως επί το πλείστον ανύπαντρες γυναίκες). Η πόλη έχει το 1912 τρεις κλωστοϋφαντουργίες με 14.200 αργαλειούς. Άλλες 3 κλωστοϋφαντουργίες με 26.500 αργαλειούς στην Έδεσσα και Θεσσαλονίκη ανήκουν εξ’ ολοκλήρου σε Ναουσαίους. Η Νάουσα ελέγχει έτσι εκείνη την εποχή 6 από τις 10 μονάδες της Μακεδονίας που με τη σειρά της είχε τις μισές μονάδες παραγωγής ολόκληρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 90% των εργαζομένων στις μηχανοποιημένες μονάδες επεξεργασίας μαλλιού ελέγχονταν από Ναουσαίους. Τη ίδια χρονιά η πόλη διέθετε επίσης 3 μεγάλους και δεκάδες μικρούς μύλους, 3 ξυλουργικές μονάδες, και δεκάδες πιεστήρια, μεταξουργεία και μικρότερες βιοτεχνίες επεξεργασίας μαλλιών.
Η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί αμείωτη και με την πόλη σαν τμήμα του Ελληνικού κράτους. Νέες βιομηχανικές μονάδες ιδρύονται, η γεωργία εκσυγχρονίζεται με την συστηματική δεντροκαλλιέργεια και το εξωτερικό εμπόριο σημειώνει άλματα. Ο πληθυσμός της πόλης θα γνωρίσει σημαντική αύξηση μετά τη Μικρασιατική καταστροφή με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1922, καθώς μεγάλος αριθμός Ποντίων και Μικρασιατών προσφύγων θα εγκατασταθούν στη Νάουσα.




Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου