Ειδήσεις χωρίς σύνορα blog ➤
Κοινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτέλεσμα του Eurogroup της 24ης Μαΐου παραχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση τελείωσε αν και παραδέχθηκε πως υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, τα οποία ωστόσο όπως είπε υπάρχουν σε κάθε αξιολόγηση. Κάνοντας αναλυτική ενημέρωση για τις αποφάσεις για το χρέος υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά, υπάρχει επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο» και πρόσθεσε: Αυτό καταγράφηκε επισήμως και αναγνωρίστηκε στο κείμενο και στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση. Ως αποτέλεσμα αυτής της αναγνώρισης, έχουμε ένα πλαίσιο που πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός. Αυτό το πλαίσιο για πρώτη φορά ορίζει τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα είχαμε τη δέσμευση, ότι κάτι θα γίνει αν χρειαστεί.
Η διαφορά τώρα είναι πως έχουμε έναν ορισμό του τι σημαίνει «αν χρειαστεί» για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα στο 15% του ΑΕΠ και μετά στο 20%, λιγότερο απ ότι έχουν πολλές χώρες αυτή τη στιγμή. Τα μέτρα αυτά δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε ΥΠΟΙΚ, γιατί ο ορισμός είναι μέσα στο κείμενο, είναι δεσμευτικός. Έχουμε σημαντικά αποτελέσματα για βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών.
Μετά την εκταμίευση της δόσης, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, «το ESM θα δουλεύει συστηματικά για να αλλάξει το προφίλ του βραχυπρόθεσμου χρέος», εξηγώντας πως ο μηχανισμός θα κάνει παρεμβάσεις «ώστε να μην εκτοξευθεί αυτό που θα χρειάζεται να πληρώσει η κυβέρνηση». Ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τόνισε πως η δέσμη που θα ληφθεί περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση του πακέτου από τα κέρδη από τα ANFA και τα SMP «για να μπορούμε να κρατήσουμε τον στόχο του 15%» για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες.
«Θα υπάρχουν εξαγορές κομματιών του παλιού χρέους, είτε είναι του ΔΝΤ, είτε από αλλού. Θα υπάρχουν αλλαγές σε περιόδους χάριτος ή θα υπάρξει επιμήκυνση σε ένα κομμάτι του χρέους. Στόχος είναι η ελληνική οικονομία να χρηματοδοτήσει το χρέος» εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε: Επιπλέον, λέει το ΔΝΤ ότι θα μπει όταν θα κάνει καινούργια εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους όπου θα κοιτάξει τη δέσμη μέτρων, εάν είναι αρκετά τα εργαλεία που υπάρχουν, ή θα χρειαστούν άλλα εργαλεία. Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα αποφασιστεί το 2018 που θα κάνει βιώσιμο το χρέος. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι στη βάση του τι χρειάζεται η Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το χρέος.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Ήταν μία απόφαση που είχε συμβιβασμούς. Δίνει ένα βασικό διάδρομο να ξέρουν οι πολίτες και οι οικονομικοί παράγοντες για να μπορούν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα και να επηρεάσουν τις επενδύσεις και τους ρυθμούς ανάπτυξης και άρα να πιάσουμε πιο εύκολα τους στόχους που πρέπει να πιάσουμε» υποστήριξε και κατέληξε: Η επιτυχία για τα μέτρα του χρέους θα φανεί σε βάθος χρόνου. Αλλά με την εκταμίευση, με την ποσοτική χαλάρωση και την ασφάλεια για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο διάδρομος θα είναι ανοιχτός. Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα αρθούν τα capital controls, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ο κόσμος θα δει αλλαγές από τη συμφωνία. Εξήγησε σε αυτό το πλαίσιο, πως είναι σημαντικό για να μειωθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είναι η επιστροφή των χρημάτων στις τράπεζες.
«Το πρώτο βήμα έγινε με την ανακεφαλαιοποίηση, το δεύτερο είναι η αλλαγή των όρων δανεισμού των τραπεζών από ΕΚΤ, το τρίτο θα γίνει επειδή θα δούμε ότι γίνονται κινήσεις για μείωση κόκκινων δανείων» είπε και πρόσθεσε: Αυτό θα δημιουργήσει σταθερό τραπεζικό σύστημα και ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αλλάξαμε σελίδα. Αυτό θα αργήσει λίγο να φανεί ως αποτέλεσμα. Εάν ο κόσμος αισθανθεί ότι τελείωσε το Grexit, ο βαθμός εμπιστοσύνης θα ανέβει.
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου